Lees in de nieuwsbrief over activiteiten bij het Odensehuis Leo.

In de link hieronder vind je de Nieuwsbrief Odensehuis Leo met foto’s erbij. Nieuwsbrief Odensehuis Leo, oktober 2019 Je kunt hieronder ook de tekst lezen zonder de foto’s.

Hutspot…

Begin oktober staat Leiden op z’n kop. Op 3 oktober viert namelijk iedereen Leidens Ontzet. Er zijn optochten, er is een grote kermis en er wordt door veel mensen samen hutspot gegeten. Die hutspottraditie lieten we niet aan ons voorbijgaan gaan en dus werd iedereen aan het werk gezet: aardappels schillen, wortels schrapen en uien snijden. Het leek wel een groentefabriek! Maar alles verliep moeiteloos en bij de lunch kreeg iedereen zijn bord hutspot met jus, een bal gehakt en een heerlijk glas rode wijn. Met heel veel dank aan Albert Heijn en de Druiventuin voor hun sponsoring Lekker……En raad eens. Op woensdag was er nog steeds hutspot, twee keer zo lekker!

Open dag

In de week van de Respijtzorg was het bij Odensehuis Leo ‘Open dag’ op dinsdag 8 en woensdag 9 oktober. Er was een grote heerlijke taart, rustige accordeonmuziek, een diavoorstelling van een aantal activiteiten die het Odensehuis het afgelopen jaar heeft georganiseerd. En er was een bescheiden aanloop van belangstellenden. Best druk dus. We willen echter graag meer bekendheid geven aan Odensehuis Leo en die drukte hebben we er dan graag voor over. Bij en na de lunch was alles weer normaal en konden we even uitblazen. Op woensdag kwamen er helaas wat minder bezoekers, maar tijdens het flyeren – met muziek – in de Kopermolen hebben er veel mensen belangstelling getoond voor de informatiefolder van Odensehuis Leo. Want bijna iedereen kende wel iemand die het misschien leuk zou vinden om eens bij ons koffie te komen drinken en mee te doen met de activiteiten!

Vogelgeluiden in de muziek

Een heel intrigerende titel, want moet je je daar nou bij voorstellen? Een zeer onderhoudende lezing, waarin stapsgewijs werd uitgelegd en toegelicht wanneer en waarom vogelgeluiden in de muziek zijn te horen! Meeuwengekrijs staan symbool voor de zomer. De koekoek staat symbool voor de lente, maar ook voor ontrouw! Rob Oudshoorn uit Almere liet ons prachtige filmpjes zien van vogels en hun specifieke geluiden met vervolgens een muziekfragment waarin dat ene (en soms meerdere) vogelgeluid te horen was. We herkenden veel van de klassieke muziekstukjes – en vogelgeluiden- en bij de moderne muziek, waarin verrassend genoeg ook al vogelgeluiden waren verwerkt, konden we vaak moeiteloos meezingen. We hebben ontzettend genoten en zien Rob graag een keertje terugkomen!

Tai Chai

De meeste activiteiten zijn op dinsdag, maar op woensdag wordt het nu ook drukker! Vandaag kregen we een proefles Tai Chi en dat was best intensief, maar ook ontzettend leuk. We hebben de vijf elementen geoefend: vuur, aarde, metaal, water en hout. En heel belangrijk: let goed op je ademhaling en houding. We willen dit best wel vaker doen!

Informatiemarkt iDoe

Dezelfde dag, op 29 oktober, was er in de middag een informatiemarkt van iDoe in Oegstgeest, waar het Odensehuis Leo natuurlijk ook aanwezig was om informatie te geven.

Puzzel

We hebben een groepsprojekt: een puzzel maken! Dankzij een gift van een participant en een stevig ‘legbord’ via Annette zijn we aan het puzzelen geslagen. Zij, die wijzer zijn, slaan het gedoe met piepkleine stukjes puzzel meewarig gade. Zij, die het nog moeten leren, gaan enthousiast aan de slag! Maar wat zijn het veel kleine stukjes. En die kleuren, na een half uur lijkt alles op elkaar. En toch… stukje bij beetje ontstaat een contour en zelfs herkenbare delen dankzij de hulp van velen! Want af en toe meldt zich toch iemand bij de tafel om een paar stukjes op de goede plaats te leggen. Al was er ook wel een fanatieke vrijwilliger aanwezig!

Paddenstoelenwandeling

Het is herfst en dat is goed te zien aan de bomen in het park. Er ligt een dik bladerdek op de grond met daartussen en goed verstopt een grote verscheidenheid aan paddenstoelen. Samen met Herman (IVN gids) en Annemarie gingen we op pad om paddenstoelen te zoeken. Dat was geen enkel probleem! Toen we eenmaal de paddenstoelen gingen ‘zien’, zagen we er steeds meer… Bruine (Russola) en grijs/lila (Nevelzwam) gekleurde exemplaren. Een zwam ( Kluifzwam) leek zelfs op een hoopje bladeren! We zagen ook een heel klein paars paddenstoeltje (Lila satijnvezelkopje). Er waren behalve veel kleuren ook veel vormen: ronde bruine bolletjes (Kogelzwam), geleiachtige hoopjes (Trilzwam) en natuurlijk ook Elfenbankjes! Als verrassing was er een mini-jungletocht naar een heksenkring met vlak daarnaast een Tondelzwam en een heel klein groepje Geweizwammetjes. De rest van de wandeling hebben we iets harder gelopen, omdat het toch wel een beetje frisjes was ondanks de stralende zon, die tussen de bomen door scheen. Tussen al dat wandelen en kijken door heeft Herman ons veel verteld over de bijzonderheden van de paddenstoelenwereld. Herman dank je wel! We gaan graag nog eens met je op stap in het park.

Muziek bij het werk

Onze huiskamer is onlangs een beetje ‘verbouwd’. Er is nu een zithoek , een koffietafel en een spelletjestafel. Op deze tafel ligt ons ‘puzzelprojekt’ dat gestaag vordert. De woensdag groep wilde het in onze huiskamer nog gezelliger maken en hebben voor een cd-speler gezorgd. Muziek bij het werk!

Contact ons

Telefoon: 071 707 42 27
Email: info@odensehuisleo.nl

direct contact

Meedoen?

Wil je je steen(tje) bijdragen? Dat kan op verschillende manieren!

meedoen?

Odensehuis © 2020 Alle rechten voorbehouden.