Odensehuis LEO op de woelige baren….

Op een met zon overgoten dag eind juli gingen wij, de Odensehuisbezoekers en vrijwilligers, van wal in de grote, van veel zachte kussens voorziene sloep van Ruud. Zelf hadden we die ochtend al met heel veel voorpret de boodschappen voor dit vaardagje gedaan en was iedereen daarna druk met broodjes smeren en beleggen; fruit en komkommer snijden en het inpakken van alle andere benodigdheden.

Eenmaal aangekomen bij de aanlegsteiger begon het eerste spannende onderdeel: alle broodjes, flessen en andere attributen in de banken opbergen om voldoende ruimte  voor de passagiers te creëren. Met veel gegiechel, gelach en de nodige aansporingen stapten alle deelnemers een voor een de boot in, geholpen door Ruud en Annette die als een perfect werkend team het geheel coördineerden, zodat in no-time iedereen een comfortabel plekje had gekregen.

Het pure genieten kon nu beginnen: We kregen prachtige vergezichten over het water en het omringende landschap te zien. We begonnen op de Does en sloegen af bij de Stingsloot. Typische Hollandse plaatjes kwamen er voorbij: molens in alle maten, weilanden met koeien, woonboten en zeilboten. Duidelijk werd zichtbaar dat we door een polderlandschap voeren. De weilanden lagen meters beneden het waterpeil van de sloot.

Natuurlijk gingen we onder verschillende bruggen door; soms was de afstand tussen water en onderkant brug groot genoeg om te blijven zitten, soms was diep bukken noodzakelijk om ons hoofd niet in contact met de brug te laten komen.  Eén keer moesten we Annette aan wal zetten om een brug voor ons open te doen. Vanwege de hitte ging de brug zó stroef, dat er hulp van andere mensen nodig was, maar de klus werd geklaard en met een luid applaus werden de tijdelijke brugwachters beloond voor hun inspanning.

Intussen waren de koek en koffie opgepeuzeld en werd er tijdens een kleine pauze bij de Kaagsociëteit volop genoten van de zelfgemaakte lunch. Als verrassing gingen we via de Spriet en de Haarlemmertrekvaart nog even dwars door de stad Leiden. We zagen zodoende delen van Warmond, Leiden en Leiderdorp die we normaal niet konden zien vanaf de weg. Heel verrassend en wat heerlijk om naar die onvermoede tuinen en gevels te kijken. De boot zelf voelde zich wat verwaarloosd en dwong Ruud om even wat tijd aan haar te besteden, om vervolgens weer tevreden met haar lading huiswaarts te keren via de Zijl en de Dwarswatering.

Moe, maar voldaan en vol met zonne-energie gingen we weer naar het Odensehuis. Natuurlijk nadat we eerst Ruud hadden bedankt voor zijn tijd, zijn gastvrijheid en het beschikbaar stellen van zijn boot.  Annette en iedereen die heeft bijgedragen aan deze fijne zonnige vaartocht: BEDANKT……voor herhaling vatbaar!

 

Annemarie Pijpers

Contact ons

Telefoon: 071 707 42 27
Email: info@odensehuisleo.nl

direct contact

Meedoen?

Wil je je steen(tje) bijdragen? Dat kan op verschillende manieren!

meedoen?

Odensehuis © 2019 Alle rechten voorbehouden.